Jak spożywać więcej błonnika w swojej diecie?
Błonnik jest ważny dla zdrowia naszych jelit i mikroflory bytującej w tym narządzie. Dzięki niemu nie cierpimy na zaparcia i proces wypróżniania nie jest zaburzony. Działa przeciwnowotworowo i zapobiega różnym chorobom jelit jak na przykład uchyłki, zapalenie błony śluzowej itp.
Ale musimy go codziennie dostarczać z dietą.
Jak więc spożywać więcej błonnika?
Włącz w menu zielone liście sałaty, szpinaku, jarmuż etc. Wystarczą dosłownie 2 garści dziennie. Albo jako element sałatki, albo smoothie, albo dodatek do dań obiadowych.
Włącz ziarna typu siemię lniane, babka płesznik. Jako dodatek do sałatek lub smoothie. 1-2 łyżki dziennie. Możesz też zalewać je wodą i pić roztwór.
Przestaw się na zdrowe pieczywo żytnie z pełnego przemiału na zakwasie.
Dodawaj do swoich sałatek lub jogurtów 1 łyżeczkę otrębów np. Owsianych
Jedz owoce ze skórką.
Dodawaj warzywa przynajmniej do trzech głównych posiłków. Na przykład gotowanego kalafiora do obiadu, pomidory do śniadania, czy mieszankę warzyw w postaci sałatki do kolacji.
Wprowadzając te zmiany zwiększysz skutecznie ilość błonnika i będziesz cieszyć się lepszym zdrowiem Powodzenia!