Witam Cię serdecznie. Pewnie interesuje Cię, dlaczego wybrałam dietetykę i właśnie tą branżą się zajmuję. Oto moja historia:
Już jako nastolatka interesowałam się składem żywności i wpływem diety na organizm. Moja babcia była Technologiem Żywności – kiedyś to inaczej wyglądało niż teraz, ale może też ze względu na nią coś mnie ciągnęło właśnie w tym kierunku. Zapisałam się do Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Kościuszki w Myślenicach do klasy o profilu biol-chem. Zawsze lubiłam ścisłe przedmioty. Następnie podjęłam decyzję o studiach na Wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie (choć marzyła mi się również astronomia na UJ). W międzyczasie otrzymałam dwie nagrody za obie prace – inżynierską (wpływ diety Dukana na organizm) i magisterską (zdrowotne właściwości owsa).
Zarezerwuj termin konsultacji
W trakcie studiów pracowałam w wielu miejscach żywienia zbiorowego, aby przekonać się jaką żywność nam oferują. Były to restauracje tzw. sieciówki i zwykłe, prywatne. Ostatnią moją pracą etatową było stanowisko sprzedawcy w piekarni w Krakowie, w której zostałam niesłusznie oskarżona o kradzież i zwolniona. Nie było łatwo – potrzebowałam pieniędzy na swój gabinet dietetyczny, który marzył mi się od początku.
Na szczęście po kilku miesiącach udało się zebrać środki i w lipcu 2015 r. oficjalnie otworzyłam swoją poradnię dietetyczną w samym sercu Krakowa – Rynku Głównym.
Od tego momentu pomagam wielu osobom w różnych problemach. Coraz częściej zgłaszają się pacjenci z chorobami autoimmunologicznymi – niestety najczęściej ze stwardnieniem rozsianym, czy zapaleniem tarczycy Hashimoto. Dieta daje naprawdę dobre efekty, a włączając suplementację chorzy czują ulgę. Są osoby, które obecnie są w stanie remisji dzięki współpracy ze mną, co mnie bardzo cieszy.
Od 3 lat dzielę się wiedzą na spotkaniach w Krakowie pod nazwą: Wieczór z dietetykiem. Są to moje autorskie wykłady, w których omawiam zagadnienia związane właśnie z wpływem diety na organizm. Z doświadczenia widzę, że największa część osób chce na własną rękę ustalić swoją dietę i zaplanować jadłospis – tylko brakuje dostępu do rzetelnej i aktualnej wiedzy. Dlatego powstał projekt: „Be your diet expert” – cykl webinarów pomagających Ci zostać swoim osobistym dietetykiem. Szczegóły: LINK
Skrót moich opinii:
1. Gluten szkodzi coraz większej liczbie osób. Śmiem twierdzić, że nie sam gluten, a bardziej środki chemizacyjne.
2. Odpowiednio zbilansowana dieta roślinna (czyt. wegańska) jest dietą zdrową
3. Mleko krowie obecnie produkowane na masową skalę nie jest wartościowe, nabiał również. Warto wybierać lokalne firmy typu Okręgowe Spółdzielnie Mleczarskie.
4. Bez odpowiedniej diagnostyki nie umawiaj się na wizytę u mnie 🙂 bez tego nie ma sensu zaczynać diety
5. Jestem zwolennikiem naturalnych metod wspomagania zdrowia w organizmie
6. Nie polecam pieczywa u osób chorych na cukrzycę i insulinooporność
7. W diecie redukcyjnej zalecam ograniczenie węglowodanów na korzyść tłuszczy – efekty są szybsze i trwalsze
8. Suplementacja obecnie jest nieodłącznym elementem powrotu do zdrowia – oczywiście naturalna i odpowiedniej jakości
Dyplom ukończenia studiów inżynierskich z dietetyki Dyplom ukończenia studiów magisterskich z dietetyki Certyfikat członkostwa w Polskim Stowarzyszeniu Dietetyków Członkostwo w Polskim Stowarzyszeniu Dietetyków Holistyczne podejście do człowieka - certyfikat uczestnictwa Instytut Mikroekologii Certyfikat uczestnictwa w szkoleniu na temat alergii i nietolerancji pokarmowych Nagroda za pracę magisterską Certyfikat uczestnictwa w szkoleniu Food Forum