Jak poprawić pracę żołądka?

Jak poprawić pracę żołądka – dyspepsja czynnościowa

Żołądek to podstawowy narząd trawienny w układzie pokarmowym. Jest dla organizmu barierą chroniąca przed dostawaniem się różnych pasożytów i patogenów do środka.

Tą barierę stanowi kwas solny, który posiada bardzo niskie pH i zabija wszelkich nieprzyjaciół. Oprócz tego pełni funkcję trawienia białek i robi to lepiej, im niższe pH występuje w jego wnętrzu. Dlatego proces trawienia zależy od jakości i ilości kwasu. I przy złej pracy żołądka po prostu będziemy mieli problem z końcowym etapem trawienia tj. jelitami oraz będziemy cierpieć na liczne niedobory pokarmowe.

Sprawdź jak wygląda kuracja regeneracji jelit: LINK

Jak objawia się dyspepsja żołądka?

Najczęściej pojawia się refluks czyli zarzucanie treści pokarmowej, kwaśne odbijanie po posiłkach, bóle żołądkowe, skurcze, palenie w przełyku, ucisk w okolicach mostka, nudności.

Jakie są przyczyny dyspepsji żołądkowej?

Dokładnie nie znamy pierwotnej przyczyny. Są elementy, które mogą się przyczyniać do wystąpienia dyspepsji, ale niekoniecznie ją wywoływać. Tymi elementami jest niewłaściwy styl odżywiania, stres, niedobory pokarmowe, nadmiar alkoholu, infekcja H. pylori, niedoczynność tarczycy.

Co robić przy źle funkcjonującym żołądku?

Przede wszystkim zmienić styl odżywiania. Nie chodzi stricte o to, co jeść, choć też to ma znaczenie, ale jak jeść.

Po pierwsze nie popijamy posiłków. Nawadniamy organizm pomiędzy posiłkami. I co ważne ciepłymi napojami. Posiłki powinny być zjadane w spokoju i powoli. Szybkie jedzenie nam w ogóle nie służy, bo zaburza prawidłowe odczuwanie sytości. Dokładne przeżuwanie jest tutaj kluczowe oraz regularne pory posiłków. Organizm przy regularnym odżywianiu zaczyna produkcję kwasu solnego tuż przed porą planowanego posiłku. Przygotowuje się do trawienia. Nieplanowane jedzenie w biegu na pewno nasili dolegliwości.

Kolejnym sposobem jest użycie naturalnych wyciągów roślinnych – jeśli nie ma nadżerek można sięgnąć po produkty, które usprawnią działanie kwasu solnego tj. sok z cytryny, czy naturalny ocet jabłkowy. Pije się je przed każdym posiłkiem rozcieńczone z wodą, aby proces trawienia zachodził poprawnie.

I tutaj należy wspomnieć o nadkwasocie i niedokwasocie. Najczęściej, gdy ktoś odczuwa objawy refluksu, otrzymuje od lekarza leki, które mają hamować produkcję kwasu solnego. Bez żadnych badań zakłada się, że przyczyną refluksu jest nadkwasota i dlatego organizm zarzuca treść żołądkową do przełyku – stąd występujące objawy. Jednak wiem z doświadczenia, że nadkwasota zdarza się bardzo rzadko. I na pewno należy spróbować poszukać przyczyny refluksu, a nie zażywać od razu inhibitorów pompy protonowej. Warto też dodać, że na ulotce widnieje informacja o maksymalnym czasie kuracji do 6 miesięcy. Wśród moich pacjentów niestety występowała sytuacja, gdzie leki te były zażywane przez lata. Można sobie łatwo wyobrazić co się dzieje w żołądku po kilkuletnim hamowaniu produkcji kwasu solnego. Dochodzi do jego niedoborów – i procesy trawienne dalej są zaburzone. A objawy jeszcze bardziej się nasilają. Pamiętajmy, że IPP niczego nie leczą – zmniejszają odczuwanie refluksu, ale tylko chwilowo i powinny być stosowane doraźnie w sytuacji, gdy nie można wytrzymać z bólu. Nie mogą być stosowane stale.

Przy niedokwasocie, która częściej występuje stosuje się właśnie ocet jabłkowy pobudzający wydzielanie HCl i regulujący pH tego kwasu. Im niższe pH, tym lepiej dla organizmu. Dlaczego w takim razie czujemy kwaśne odbijanie, mimo, że mamy niedokwasotę? Z fizjologii człowieka wiemy, że zastawka w przełyku, która zapobiega cofaniu się treści pokarmowej z żołądka, zamyka się przy odpowiednio niskim pH. Jeśli kwas w żołądku ma je zbyt wysokie to zastawka nie będzie się domykać, przez co występuje refluks. Oczywiście są też inne przyczyny refluksu – ale ta zdarza się najczęściej. Niedobór sodu również będzie prowadził do tego typu problemów- dlatego soli nie należy unikać w diecie – ale musi być to sól odpowiedniej jakości (morska lub kamienna).

Jeśli stosowanie octu jabłkowego nie pomoże to włącza się suplementację preparatem: betaina+HCl. Jest to produkt, który działa podobnie, ale ma to działanie mocniejsze. Również powinien być zażywany przed każdym posiłkiem, szczególnie białkowym.

Oprócz tego pracę żołądka można wspomagać preparatami z enzymami trawiennymi np. pepsyną.

Stosowanie diety lekkostrawnej zmniejszy negatywne objawy. Jeśli jesteś w trakcie leczenia innej choroby przewlekłej, to dietę lekkostrawną stosuje się do ustąpienia objawów dyspepsji i następnie rozpoczyna dietoterapię na zasadach zależnych od istniejącej choroby przewlekłej.

Jeśli u Ciebie występuje zapalenie błony śluzowej żołądka to warto włączyć do codziennego stosowania wyciągi roślinne działające kojąco i wyciszające stan zapalny tj. aloes, lukrecja czy siemię lniane. Aloes można pić na czczo lub w dowolnej porze dnia. Ważne, żeby był to czysty miąższ aloesowy otrzymany ze środka liścia, bez skórki. W skórce znajdują się substancje drażniące i stosowanie takiego produktu może powodować krwawienia jelitowe. Czysty miąższ aloesu nie zawiera tych substancji i jest bezpieczny. Kurację rozpoczyna się od 1 łyżki stołowej rozcieńczonej w wodzie. Można pić nawet 1 szklankę dziennie aloesu. Nie ma skutków ubocznych, a przy okazji nawadniamy organizm (aloes zwiększa pragnienie) i odżywiamy (dużo witamin i minerałów). Osobiście polecam swoim pacjentom aloes firmy Forever Living.

Jak poprawić pracę żołądka? Można włączyć aloes do codziennego stosowania.
Aloes pomaga poprawić pracę żołądka

Tutaj jest link do zniżki 15 % na produkty Forever (wystarczy zapisać się jako klient, zalogować na stronie www.foreverliving.com i robić śmiało zakupy): LINK

Tutaj znajdziesz więcej informacji o aloesie: LINK

Siemię lniane najbardziej polecane jest w formie zmielonej. Mielimy ziarna bezpośrednio przed spożyciem. Zalewamy ciepłą wodą, ostawiamy na 2 h i pijemy roztwór. Na początku kuracji, gdzie zapalenie błony śluzowej jest w szczytowej fazie dobrze jest stosować siemię lniane 3 razy dziennie pomiędzy posiłkami, a najlepiej 30-60 min przed. Śluz siemienia oblepi komórki i ochroni przed żrącym kwasem, którego większe ilości produkowane są tuż przed planowanym posiłkiem.

Jeśli po zastosowaniu tych wszystkich wskazówek objawy dyspepsji nie ustępują to problem jest poważniejszy i wymaga dokładniejszej diagnostyki oraz konsultacji lekarskiej.

Potrzebujesz konkretnego wsparcia przy insulinooporności?

Na co dzień czujesz przemęczenie? Znudziły Ci się wszelkie posiłki? Nie radzisz sobie z dietą i nie widzisz efektów swojego działania? Jeśli tak zapraszam do rozpoczęcia walki z insulinoopornością pod moim okiem.

 

Regularne konsultacje, indywidualne plany żywieniowe i rady na każdy problem pojawiający się podczas kuracji. To są elementy pakietu PREMIUM. Wystarczy, że złożysz zamówienie, a ja odezwę się w sprawie terminu pierwszej konsultacji.

Nie czekaj! Zamów już dziś, ponieważ mam ograniczoną liczbę miejsc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.