Jak zwiększyć ilość magnezu w diecie?
Magnez jest jednym z pierwiastków najczęściej niedoborowych w obecnych czasach. Stres, intensywny tryb życia, obniżona wartość odżywcza żywności to są główne czynniki przyczyniające się do małego pobrania magnezu z dietą.
Najczęściej pierwiastek ten kojarzy nam się z zapobieganiem skurczom łydek i prawidłowo. Ale jest on oprócz tego podstawowym minerałem w metabolizmie składników pokarmowych, a także odpowiada za prawidłowy skurcz mięśnia serca.
Magnez jest skuteczny w napięciowym bólu głowy. Na działanie rozluźniające mięśnie. Zapobiega migrenom i uśmierza ból u dorosłych.
Poprawia wrażliwość na insulinę u osób z nadwagą.
Niedobór magnezu może prowadzić do bólów głowy. Gdy poziom jest niski dochodzi do produkcji substancji P, która stymuluje układ nerwowy i może pojawić się ból głowy.
Kto najczęściej jest podatny na niedobry magnezu?
Osoby zażywające IPP
Osoby będące na diecie niskowęglowodanowej
Osoby jedzące duże ilości mięsa
Kobiety mające obfite miesiączki
Osoby podatne na stres i mające stresującą pracę lub tryb życia
Osoby prowadzące wzmożoną aktywność fizyczną tzn. albo bardzo intensywne treningi albo częściej niż 3 x w tygodniu
Osoby nie dbające o dietę
Osoby chorujące przewlekle: na przykład w cukrzycy zwiększa się zapotrzebowanie na magnez, przy chorobach serca lub nadciśnieniu.
Jak zwiększyć ilość magnezu w diecie?
Spożywaj produkty będące jego dobrym źródłem: jarmuż, awokado, banany, orzechy, soczewica, bób, gorzka czekolada.
Stosuj dodatki bogate w magnez: otręby, ziarna sezamu, maku, chia itp. Można posypywać nimi sałatki, koktajle czy surówki do obiadów.
stosuj wodę mineralną zawierającą magnez – minerały z wód nie są wchłaniane w 100 %, ale codzienna ilość wody pomoże w pokryciu zapotrzebowania.
Dodatkowo:
– mniej się stresuj jeśli tylko jest taka możliwość
– w każdym tygodniu znajdź czas na relaks (np. gorąca kąpiel, lektura ulubionej książki, spacery z psem, trening)
– wysypiaj się