Polacy są smakoszami kawy. Dla większości jest to pierwszy napój w ciągu dnia na pobudzenie organizmu do działania.
Z czego składa się kawa 3 w 1? Czy picie tego typu napojów jest korzystne dla organizmu?
Oto skład (kawa 3 w 1):
cukier, syrop glukozowy, kawa rozpuszczalna 10,3 %, utwardzony tłuszcz roślinny, odtłuszczone mleko w proszku, regulatory kwasowości E340ii, E451i, E452i, E331iii, białko mleka, tłuszcz roślinny, emulgatory E471, E472e, aromaty, substancja przeciwzbrylająca E551, stabilizator E339, sól.
Należy zauważyć, że w tym produkcie to nie kawa jest na pierwszym miejscu, a cukier! W normalnej przygotowanej samodzielnie, zaparzonej w filiżance małej czarnej, głównym składnikiem po wodzie jest właśnie kawa. Co oznacza, że spożywając taki produkt pije się rozcieńczony cukier. I niestety nie tylko cukier wyprzedza kawę w tym składzie, ale również tani i słodki syrop glukozowy. Kawa tutaj stanowi zaledwie 10 %, więc oceniam ten produkt na naprawdę o niskiej jakości. Masa netto produktu wynosi 17 g. Czyli kawy jest w nim 1,7 g. Ale nie czystej kawy, ponieważ jest to kawa rozpuszczalna.
Oczywiście są zalety tego typu „proszków”. Będąc na przykład gdzieś w terenie na wyjeździe wystarczy zalać wrzątkiem zawartość saszetki i gotowe, bez noszenia pojemniczków z cukrem czy mlekiem. Jednak jak to mówią: co przychodzi łatwo, jest nic nie warte.
Dodatkowo produkt zawiera utwardzane tłuszcze roślinne, które nie są zdrowe. Są źródłem kwasów tłuszczowych trans, które w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Oczywiście gdy nasza dieta jest bogata w warzywa i owoce, niekorzystny wpływ tych kwasów jest obniżony.

Regulatory kwasowości
E340ii – fosforany potasu – nie należy ich spożywać w dużych ilościach, ze względu na obniżenie przyswajania innych składników mineralnych.
E451i – trifosforany – również ta sama przyczyna
E452i – polifosforany – w nadmiarze mogą powodować osteoporozę
E331iii – cytryniany sodu – uważane za nieszkodliwe
Kawa 3 w 1 rozpuszczalna
Tutaj podaję skład jednej z kaw rozpuszczalnych o smaku waniliowym.
cukier, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny częściowo utwardzany, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku, rozpuszczalny ekstrakt kawy (3,5 %), ekstrakt kawy zbożowej, E466 – substancja zagęszczająca, aromat, białka mleka, mielona laska wanilii (0,05 %)
Niestety w tym produkcie również zawartość kawy jest bardzo niska. Jeśli przykładowo producent taki produkt umieszcza w 10 % w kawie 3 w 1. To ile procent tak naprawdę stanowi w nim kawa? Można się domyśleć, że bardzo bardzo mało. Kofeiny też. A przecież to na kofeinie nam najbardziej zależy.
Emulgatory i inne dodatki
Emulgatory, które zawiera badany produkt to: E471 i E472e są to mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasami. Są uważane za nieszkodliwe.
Substancja przeciwzbrylająca E551 – to dwutlenek krzemu, nie jest wchłaniany przez organizm. Uważany za nieszkodliwy.
Stabilizator E339 – fosforany sodu. W dużych ilościach niepolecane, ponieważ zaburzają wchłanianie substancji mineralnych między innymi wapnia, tak ważnego dla naszych kości.
Czy warto pić kawa 3 w 1? Nie. Nie dostarczy on takiego stężenia kofeiny, aby pobudzić organizm. Za to jest pełen cukru oraz tłuszczy nasyconych, ponieważ utwardzanie tłuszczu roślinnego to nic innego jak przekształcanie zdrowych, nienasyconych tłuszczy w te nasycone. Osobiście nie polecam tego typu produktów. Naprawdę warto zapakować sobie słoiczek świeżo zmielonej kawy, cukru i mleka (roślinnego według gustu) i przyrządzić sobie podczas wyprawy 🙂 Poświęcony czas na przygotowanie opłaci się, ze względu na smak i wartość odżywczą przygotowanej kawy.
Leave a Reply