Alergie i nietolerancje pokarmowe

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Dieta eliminacyjna jest podstawą działania w alergiach i nietolerancjach pokarmowych. Nie ma jednej diety dla każdego alergika, ponieważ każdy może reagować na różne alergeny i w odmiennym stopniu.

Alergia to reakcja organizmu polegająca na aktywacji układu immunologicznego. Dochodzi do produkcji związków prozapalnych i przeciwciał. Nietolerancje nie aktywują tego układu. Występują, gdy brakuje danego enzymu np. laktazy.

Nadwrażliwości pokarmowe są osobną grupą reakcji organizmu na pokarm. Mogą mieć różny charakter i objawy, ale jednocześnie może dochodzić do aktywacji układu immunologicznego. Nadwrażliwości statystycznie występują najczęściej.

Najbardziej problematyczne pokarmy to: gluten, zboża, nabiał, soja, sezam, pyłki traw, owoce morza, orzeszki ziemne, ryby.

Jak diagnozujemy problemy pokarmowe?

Za pomocą testów skórnych, testów z krwi (IgE, IgG, IgA), LEAP – badanie poziomu substancji prozapalnych oraz testy oddechowe (laktoza).

Jak leczymy?

Dietą eliminacyjną dostosowaną do wyników badań. Okres leczenia może trwać od kilku miesięcy do kilku lat. Są przypadki, gdzie dieta nie może zawierać danego składnika do końca życia – np. celiakia.

Również u chorych sprawdza się dieta niskohistaminowa. Histamina pobudza organizm do produkcji limfocytów i nasila stany zapalne. Dlatego ograniczenie jej spożycia wycisza reakcję alergiczną.

Objawy

Nie wszystkie są specyficzne. Najczęściej w alergiach występuje świąd i pieczenie skóry, pokrzywka, ataki duszności. Przy nietolerancjach objawy skupiają się na układzie pokarmowym: biegunki, zaparcia, bóle żołądkowe i jelitowe.  A w nadwrażliwościach pokarmowych występuje połączenie tych wszystkich objawów.

Współpraca ze mną polega na zleceniu odpowiedniej diagnostyki oraz dopasowanie diety do wyników. Pacjent ma wsparcie przez cały okres leczenia.

Potrzebujesz dopasować jadłospis do swoich potrzeb?

Na co dzień czujesz przemęczenie? Znudziły Ci się wszelkie posiłki? Nie lubisz gotować i nie mas na to czasu? Jeśli tak, to zapraszam do uczestnictwa w kursie: Twój zdrowy jadłospis.

 

Otrzymasz DUŻĄ dawkę wiedzy jak dopasować do siebie menu, aby lepiej się czuć, oszczędzić czas na gotowaniu oraz oczywiście jak wszystko ze sobą łączyć, aby było zdrowo i kolorowo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.