Choroby autoimmunologiczne

Choroby autoimmunologiczne

Choroby autoimmunologiczne

Dr Alesso Fasano odkrył, że reakcja autoimmunologiczna występuje,  gdy jednocześnie zachodzą trzy czynniki: odpowiednie geny determinujące podatność na chorobę autoimmunologiczną; czynniki wyzwalające chorobę – czyli aktywujące owe geny oraz nieszczelność jelit.

Okazuje się, że zespół nieszczelnego jelita jest podstawą chorób z grupy autoagresji. Układ immunologiczny organizmu jest pobudzony, ponieważ walczy z intruzami wnikającymi przez “dziury” w błonie śluzowej jelit. Przy długotrwałym takim stanie może dochodzić i dochodzi do nadmiernej reakcji immunologicznej – czyli autoagresji. Ale tylko wtedy, gdy dana osoba posiada geny determinujące chorobę i jest wystawiona na czynniki aktywujące te geny.

Warto tutaj również wspomnieć, że nie geny determinują choroby. Epigenetyka czyli nauka zajmująca się badaniem wpływu środowiska na ekspresję genów udowadnia, że dzięki odpowiedniemu stylowi życia możemy aktywować “dobre” geny i hamować te “złe”. Odwrotnie jest, gdy dieta i środowisko niekorzystnie wpływa na zdrowie organizmu – wtedy chorujemy.

Proces autoagresji da się cofnąć. Wystarczy “odciąć” jeden z wyżej wymienionych czynników. Najczęściej kurację zaczyna się właśnie od regeneracji błony śluzowej jelit oraz zmiany warunków środowiska w jakim osoba chora się znajduje np. wymiana kosmetyków i środków czystości na organiczne, zmiana opakowań na nietoksyczne itp.

Do chorób z zakresu autoagresji należą: zapalenie tarczycy Hashimoto, cukrzyca typu 1, celiakia, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Addisona, toczeń, bielactwo i inne.

Niestety dość często nie występują one pojedynczo.

Naukowcy wciąż zastanawiają się, jaka jest przyczyna reakcji autoimmunologicznej organizmu. Istnieje teoria mimikry molekularnej, która zakłada, że komórki patogenów i komórki danego organu są bardzo do siebie podobne. Tak podobne, że myli to układ odpornościowy, czego efektem jest atak na własną tkankę. Drugą teorią jest efekt sąsiedztwa – zakłada ona, że w danym narządzie występuje infekcja, organizm atakuje narząd, ponieważ chce tę infekcję zlikwidować i niszczy własne komórki.

Jakie czynniki mogą aktywować geny predysponujące do choroby?

Toksyny zawarte w żywności, środowisku, kosmetykach, lekach, wodzie itd. Dieta – gluten, cukier, nabiał, zboża, soja, rośliny psiankowate, jaja i oczechy. Stres oraz brak snu.

Objawy

Są naprawdę różne i niespecyficzne. Najczęściej są to bóle głowy, zmęczenie, senność, problemy z koncentracją, wzdęcia, zaparcia, biegunki, bóle stawów, problemy skórne itd.

Tylko dobra konsultacja specjalistyczna połączona z analizą wyników badań jest w stanie umożliwić postawienie trafnej diagnozy.

Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Dieta ma kluczowe znaczenie. Ma pomóc uszczelnić jelita, uspokoić układ immunoloigiczny, pomóc organizmowi zregenerować się i odżywić, polepszyć stan mikroflory jelitowej.

Uważa się, że najczęściej szkodzi: gluten, nabiał, zboża, jaja, strączki, rośliny psiankowate. I te właśnie składniki się eliminuje – nazywa się to protokołem autoimmunologicznym. I powinien być on oczywiście dopasowany do danej osoby na podstawie wyników badań m. in. testów na nietolerancje pokarmowe, które wskażą produkty “uczulające” pacjenta. Proszę pamiętać, że testy te nie są “jedyną wyrocznią” – mogą wskazywać zafałszowane wyniki.

A suplementacja?

Również jest podstawą kuracji. Najczęściej stosuje się duże dawki wit. D3 i K2, selen, magnez, L-glutaminę oraz probiotyki. Mają one za zadanie wspomóc regenerację śluzówki jelit oraz wyciszyć układ immunologiczny.

W chorobach z zakresu autoagresji bardzo ważne jest podejście indywidualne, wsparcie fachowców, którzy odpowiednio dobiorą kurację dietetyczną.

Pomagam w takich przypadkach. Zapraszam do współpracy.

Potrzebujesz dopasować jadłospis do swoich potrzeb?

Na co dzień czujesz przemęczenie? Znudziły Ci się wszelkie posiłki? Nie lubisz gotować i nie mas na to czasu? Jeśli tak, to zapraszam do uczestnictwa w kursie: Twój zdrowy jadłospis.

 

Otrzymasz DUŻĄ dawkę wiedzy jak dopasować do siebie menu, aby lepiej się czuć, oszczędzić czas na gotowaniu oraz oczywiście jak wszystko ze sobą łączyć, aby było zdrowo i kolorowo.