Cukrzyca i insulinooporność

Cukrzyca i insulinooporność

Cukrzyca i insulinooporność

Ogólnoświatowe statystyki pokazują wzrost spożycia cukru z roku na rok. W Polsce średnio spożywa się 40 kg cukru na osobę na rok, co daje kilkanaście łyżeczek dziennie. Stosowanie przetworzonej żywności, która jest dosładzana powoduje wzrost zachorowalności na choroby przewlekłe – w tym cukrzycę.

Organizm potrzebuje węglowodanów jako źródła energii, jednak przy zbyt dużym ich spożyciu zaczyna metabolizować je jako tkankę tłuszczową. W momencie, gdy spożycie dalej rośnie, komórki nie są w stanie przyjąć większych ilości glukozy i ich mechanizmem ochronnym jest oporność na insulinę – hormon, który ułatwia wnikanie glukozy do komórek. W efekcie we krwi poziom glikemii jest bardzo wysoki, insuliny również i jeśli utrzymuje się przez dłuższy czas, dochodzi do rozwoju cukrzycy.

Warto pamiętać, że praktycznie każde węglowodany przy cukrzycy są przeciwwskazane. Szwedzkie zalecenia dietetyczne z roku 2014 r. wskazują na dietę niskowęglowodanową, wysokotłuszczową – jako odpowiedni model żywieniowy dla osoby mającej problem  z podniesioną glikemią.

W Polsce niestety ogólnoprzyjęte zalecenia nie sprawdzają się. Osobiście uważam, że polecanie cukrzykom opieranie diety na zbożach: pieczywo, makarony itp. jest złym pomysłem – i zawsze kończy się tak, że nie ma żadnej poprawy w chorobie. Indeks glikemiczny zarówno pieczywa pszennego jak i razowego jest stosunkowo wysoki. Nonsensem jest polecać taki produkt. Kolejną rzeczą jest produkt: chleb IG – czyli pieczywo o niskim indeksie glikemicznym. Tylko cóż z tego, że ma niższy – jak w składzie jest cukier. Tutaj można więcej poczytać o tym LINK.

Dieta ketogenna sprawdza się w cukrzycy. Reguluje glikemię i obniża masę ciała. Zapobiega powikłaniom i umożliwia powrót do zdrowia. Daje dłuższe uczucie sytości, obniża ochotę na słodkie rzeczy.

Aby dowiedzieć się, czy dobrze tolerujesz węglowodany warto wykonać badanie glukozy i insuliny na czczo oraz określić współczynnik HOMA-IR. Jeśli przekracza 2, to oznacza, że zaczynają się problemy w organizmie i warto przejść na dietę niskowęglowodanową.

W ramach współpracy ze mną pacjent otrzymuje indywidualne zalecenia  żywieniowe oraz suplementacyjne. Ustalana jest strategia dietetyczna.

Potrzebujesz dopasować jadłospis do swoich potrzeb?

Na co dzień czujesz przemęczenie? Znudziły Ci się wszelkie posiłki? Nie lubisz gotować i nie mas na to czasu? Jeśli tak, to zapraszam do uczestnictwa w kursie: Twój zdrowy jadłospis.

 

Otrzymasz DUŻĄ dawkę wiedzy jak dopasować do siebie menu, aby lepiej się czuć, oszczędzić czas na gotowaniu oraz oczywiście jak wszystko ze sobą łączyć, aby było zdrowo i kolorowo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.