Cukrzyca i insulinooporność

Cukrzyca i insulinooporność

Cukrzyca i insulinooporność

Ogólnoświatowe statystyki pokazują wzrost spożycia cukru z roku na rok. W Polsce średnio spożywa się 40 kg cukru na osobę na rok, co daje kilkanaście łyżeczek dziennie. Stosowanie przetworzonej żywności, która jest dosładzana powoduje wzrost zachorowalności na choroby przewlekłe – w tym cukrzycę.

Organizm potrzebuje węglowodanów jako źródła energii, jednak przy zbyt dużym ich spożyciu zaczyna metabolizować je jako tkankę tłuszczową. W momencie, gdy spożycie dalej rośnie, komórki nie są w stanie przyjąć większych ilości glukozy i ich mechanizmem ochronnym jest oporność na insulinę – hormon, który ułatwia wnikanie glukozy do komórek. W efekcie we krwi poziom glikemii jest bardzo wysoki, insuliny również i jeśli utrzymuje się przez dłuższy czas, dochodzi do rozwoju cukrzycy.

Warto pamiętać, że praktycznie każde węglowodany przy cukrzycy są przeciwwskazane. Szwedzkie zalecenia dietetyczne z roku 2014 r. wskazują na dietę niskowęglowodanową, wysokotłuszczową – jako odpowiedni model żywieniowy dla osoby mającej problem  z podniesioną glikemią.

W Polsce niestety ogólnoprzyjęte zalecenia nie sprawdzają się. Osobiście uważam, że polecanie cukrzykom opieranie diety na zbożach: pieczywo, makarony itp. jest złym pomysłem – i zawsze kończy się tak, że nie ma żadnej poprawy w chorobie. Indeks glikemiczny zarówno pieczywa pszennego jak i razowego jest stosunkowo wysoki. Nonsensem jest polecać taki produkt. Kolejną rzeczą jest produkt: chleb IG – czyli pieczywo o niskim indeksie glikemicznym. Tylko cóż z tego, że ma niższy – jak w składzie jest cukier. Tutaj można więcej poczytać o tym LINK.

Dieta ketogenna sprawdza się w cukrzycy. Reguluje glikemię i obniża masę ciała. Zapobiega powikłaniom i umożliwia powrót do zdrowia. Daje dłuższe uczucie sytości, obniża ochotę na słodkie rzeczy.

Aby dowiedzieć się, czy dobrze tolerujesz węglowodany warto wykonać badanie glukozy i insuliny na czczo oraz określić współczynnik HOMA-IR. Jeśli przekracza 2, to oznacza, że zaczynają się problemy w organizmie i warto przejść na dietę niskowęglowodanową.

W ramach współpracy ze mną pacjent otrzymuje indywidualne zalecenia  żywieniowe oraz suplementacyjne. Ustalana jest strategia dietetyczna.

Pakiety dietetyczne

Wybierz optymalny pakiet dla siebie.
Tak, dzięki nim OSZCZĘDZASZ!
Otrzymujesz również zindywidualizowany jadłospis i fachowe wsparcie dietetyczne  
Więcej

Leave a Reply

Your email address will not be published.