Suplementacja

Suplementacja

Suplementacja

Jest wielu zwolenników i przeciwników suplementacji. Ja należę do tych pierwszych. Nie wyobrażam sobie obecnie dietoterapii bez wspomagania odpowiednią suplementacją. Dlaczego? Ponieważ praktycznie każdy mój pacjent w gabinecie ma jakiś niedobór. Dodatkowo mamy badania naukowe na temat niedoborów składników odżywczych u Polaków i pokazują one, że 90 % ma niedobory witaminy D3 oraz selenu. Inne bardzo rozpowszechnione deficyty dotyczą witaminy B12, magnezu i kwasów omega-3.

U osób chorych suplementacja jest nieodzowna. Chory organizm to organizm z deficytami. Uzupełnienie ich powoduje powrót do zdrowia.

Zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze jest różne i zależy o wielu czynników np. wieku, płci, poziomu trawienia i wchłaniania, pracy żołądka, poziomu pH w żołądku, trybu życia, stresu, diety, obecności leków, zanieczyszczeń, stanu mikroflory jelitowej itp.

Czy dieta jest w stanie pokryć zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki?

To zależy. Kiedyś (30-40 lat temu) myślę, że pokrywała. Obecnie rzadko się to zdarza. Wyjałowienie gleby, przyspieszona uprawa roślin, zanieczyszczenia środowiska – to wszystko wpływa na spadek poziomu substancji bioaktywnych w tkankach roślin. Przez co musimy jeść ich więcej.

Konwencjonalna hodowla zwierząt również tutaj nie pomaga. Zwierzęta karmione są paszą opartą o soję, która nie jest ich naturalnym pokarmem. W efekcie dochodzi do niekorzystnych zmian w składzie tłuszczów w mięsie. Zaczynają przeważać kwasy omega-6, nasycone kwasy tłuszczowe oraz wzrasta ogólna zawartość tłuszczu w mięsie. Dodatkowo obecność antybiotyków i hormonów mocno wpływa na stan mikroflory jelitowej i zwiększa dysbiozę.

Aby dieta mogła być jak najbardziej odżywcza dla naszego organizmu warto zaopatrzyć się w żywność ekologiczną  – lokalną.

Jak stosować suplementację? Od czego zacząć?

Od diagnostyki. Na podstawie oznaczonych poziomów we krwi można dobrać dawki suplementów. Na pewno warto ten temat omówić ze specjalistą, który podpowie jakie badania wykonać i jakie suplementy zastosować. Najczęściej bada się poziom wit. D3, żelaza, ferrytyny, elektrolitów, magnezu, homocysteiny. Dodatkowo można zlecić badanie pH-metrii żołądka, aby dowiedzieć się, czy trawienie zachodzi prawidłowo.

W ramach współpracy dietetycznej ze mną zostają opracowane dla pacjenta zalecenia odnośnie dawek i rodzajów preparatów. Również klient otrzymuje informacje, które produkty warto kupić i gdzie.

Również należy pamiętać, że określone witaminy i minerały między sobą mogą wspomagać wchłanianie albo je blokować. Dobrze ze sobą współgrają witamina D3 i A łącznie z magnezem. Przy suplementacji wit. D3 również trzeba włączyć witaminę K2.

Kolejnym aspektem suplementacji jest kraj pochodzenia. W Polsce ze względu na brak jakiejkolwiek kontroli wprowadzania produktów do obrotu nie mamy pewności czy dany preparat zawiera to, co deklaruje producent i czy nie zawiera szkodliwych zanieczyszczeń. Ostatnia analiza suplementów obecnych w Polsce wykazała, że 70-80 % z nich nie zawiera deklarowanej ilości substancji aktywnej. Była ona albo śladowa albo przekraczała dopuszczalne normy. Produkty zagraniczne będą lepszej jakości – szczególnie amerykańskie, niemieckie, szwajcarskie czy norweskie. Osobiście korzystam z amerykańskich.

Osoby  z chorą tarczycą nie powinny jadać laktozy i glutenu, dlatego również tych składników nie mogą zawierać preparaty, które chcą stosować.

Kolejną ważną rzeczą jest sposób zażywania: czy na czczo, czy przy posiłku. Rano, czy wieczorem. Na przykład magnez zaleca się stosować przy kolacji, ponieważ pomaga zasnąć. Niektóre probiotyki zażywa się podczas posiłku, a niektóre na czczo.

Co warto suplementować?

 

Zalecana dawka dobowa Źródła
Wit. D3

2000- 20 000 IU

Synteza skórna pod wpływem słońca

Wit. K2 jest niezbędna przy suplementacji

Mg i wit. A – jeśli występują niedobory, suplementacja witaminą D3 nie zadziała

Kwasy omega-3

1-3 g

Olej lniany zimnotłoczony,

tran, olej z wątroby dorsza, olej z kryla

Suplementacja DHA+EPA

Najlepsze preparaty nie zawierają metali ciężkich

Wit. C

1 g

Produkty w proszku z naturalną formą witaminy

Najlepiej sprawdza się przy przeziębieniach i anemii

Magnez

Od 300 mg

Najlepsza forma to cytrynian magnezu
Kompleks wit. B

Dawka zależna od poziomu homocysteiny we krwi

Najlepiej wchłanialne gdy występują wszystkie razem

Polepszają metabolizm i trawienie składników pokarmowych

Probiotyki

Od 10 mld. dziennie

Rodzaj preparatu musi być dobrany w zależności od problemu, ponieważ są szczepy redukujące biegunki, zwiększające odporność, wspomagające trawienie itd.
Enzymy trawienne U osób z problemami trawiennymi
Betaina HCl + pepsyna

lub ocet jabłkowy

Stosuje się tuż przed posiłkiem białkowym u osób ze zbyt wysokim pH żołądka

 

Zwracam uwagę, że najlepszym i zalecanym rozwiązaniem jest dobranie dawek i rodzaju suplementów do swoich wyników badań przy pomocy specjalisty (lekarza lub dietetyka).

Dodatkowo warto do swojej diety włączać tzw. adaptogeny np. aloes lub jęczmień. Są to rośliny, które dopasowują swoje działanie w zależności od stanu organizmu. Inne godne polecenia substancje aktywne to: kurkuma, MSM, CoQ10, L-glutamina.

Na stawy świetnie sprawdzają się: MSM, chondroityna, glukozamina, kwasy omega-3, kurkuma, imbir. Włączenie aloesu zwiększa poziom wchłanialności tych składników.

Przy stanach zmęczenia i problemach z koncentracją zaleca się: magnez, kompleks minerałów, witaminę D3+K2

Aby wzmocnić odporność: witamina D3+K2, selen, witamina C, witamina E, cynk, aloes i jęczmień.

W ramach każdego pakietu dietetycznego otrzymujesz wykaz zalecanej suplementacji łącznie z dawkami i nazwami konkretnych produktów, które w mojej praktyce dietetyka się sprawdzają.

Leave a Reply

Your email address will not be published.