Najczęstsze przyczyny insulinooporności

Najczęstsze przyczyny insulinooporności

Jakie są przyczyny insulinooporności?

Insulinooporność to nic innego jak brak lub obniżona reakcja komórek na działanie insuliny. Hormon ten ma za zadanie dostarczyć glukozę z krwi do komórek pobudzając odpowiednie receptory umieszczone właśnie na komórkach. W efekcie glukoza wnika do komórek i spada jej poziom we krwi.

Przy obniżonej reakcji receptorów, organizm nie może obniżyć poziomu glikemii, co może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych.

Organizm w takiej sytuacji zamienia nadmiar glukozy w tkankę tłuszczową, dlatego osoby chorujące na IO cierpią również na nadwagę lub otyłość.

I mimo, że tyją czują się głodne, bo organizm nie dostarcza glukozy do odpowiednich komórek np. mięśniowych. Dochodzi do osłabienia tej tkanki i w efekcie osoby chore mają coraz mniej energii, szybko łapią kontuzje i pojawiają się bóle mięśniowe.

Przyczyny

Do przyczyn insulinooporności należy przede wszystkim nieodpowiedni tryb życia. Nadmiar węglowodanów w diecie, jedzenie przetworzonej żywności, brak aktywności fizycznej i duży stres. Komórki w organizmie mają określoną ‘pojemność’ na glukozę i przy jej nadmiarze w diecie po prostu bronią się i przestają z czasem reagować na insulinę.

Nieleczona insulinooporność prowadzi do cukrzycy typu 2 – choroby polegającej na notorycznym podniesionym poziomie glukozy we krwi. Leczenie standardowe to podawanie insuliny. Najczęściej pacjenci nie zmieniają swojego trybu życia i mimo leczenia z każdym rokiem są coraz grubsi i czują się coraz gorzej. Pamiętajmy, że stosowanie insuliny nie leczy, a tylko tłumi objawy. Pomaga organizmowi radzić sobie z nadmiarem glukozy. Ale jak wyjaśniłam wyżej, organizm nie jest w stanie przyjmować nieskończonej ilości glukozy. W efekcie dochodzi do powikłań cukrzycowych jak uszkodzenie wzroku, nerek, nerwów szczególnie w palcach u rąk i nóg.

Zmiana diety i trybu życia pozwoli organizmowi wrócić do homeostazy, czyli stanu początkowego. Zmniejszy się masa ciała, komórki znów zaczną reagować odpowiednio na insulinę. Praca trzustki będzie prawidłowa i narząd będzie produkować odpowiednie ilości insuliny w zależności od zapotrzebowania organizmu.

Sprawdź tutaj jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności: LINK

Praca żołądka też ma znaczenie

Warto tutaj wspomnieć o odpowiedniej pracy żołądka. W tym narządzie dochodzi do wstępnego trawienia białek. Jeśli żołądek nie produkuje odpowiedniej jakości i ilości kwasu solnego to białka nie są trawione prawidłowo. Docierają do jelit mając zbyt duże cząsteczki i nie zostają rozłożone na aminokwasy. Przez co organizmowi zaczyna ich brakować. A jak wiemy insulina to białko – struktura zbudowana z aminokwasów. Bez prawidłowego trawienia białekk organizm nie ma skąd pozyskiwać aminokwasów do budowy insuliny i innych hormonów. A bez insuliny nie poradzi sobie z dystrybucją glukozy i rozwinąć się może insulinooporność.

Sprawdź tutaj jak poprawić pracę żołądka: LINK

Przyczyną są jelita?

Stan jelit również ma wpływ na rozwój choroby, że względu na wchłanianie składników odżywczych. To w tym narządzie dostarczane są do krwi aminokwasy, glukoza i tłuszcze proste. Jeśli kosmki jelitowe nie pracują odpowiednio i nie rozkładają pożywienia na te małe cegiełki to organizm jest niedożywiony. A jak wcześniej pisałam brak aminokwasów to brak insuliny. Zaburzenia jelitowe mogą być różnego rodzaju. Począwszy od zespołu jelita przesiąkliwego, gdzie dochodzi do stanu zapalnego i reakcji immunologicznej organizmu na przedostające się białka. Stan zapalny zaburza procesy trawienia i wchłaniania. Pojawiają się różne niekorzystne objawy jak wzdęcia, gazy, zaparcia lub biegunki, bóle jelitowe, skurcze itp. Dochodzi do niedoborów pokarmowych i spada poziom energii, pojawia się chroniczne zmęczenie, wypadanie włosów i inne.

Dlatego kuracja przy insulinooporności powinna opierać się również na poprawie stanu jelit. Szczegóły tutaj: LINK

Czy można wyjść z insulinooporności?

Można. Oczywiście to zależy od wielu czynników. Przede wszystkim czy choroba występuje wiele lat, czy jest dopiero co zdiagnozowana. Komórki trzustki mają zdolność regeneracji i jeśli nie chorujemy zbyt długo, jest szansa że wróci im funkcja produkcji insuliny. Poprawa trybu życia oprócz zmiany samej diety też w tym pomoże. Szczególnie ważne jest obniżenie czynników stresujących lub wprowadzenie takich nawyków aby zmniejszyć wpływ stresu na organizm. Dobrym przykładem jest zadbanie o sen i regenerację. To już w dużym stopniu odstresowuje organizm.

Podsumowanie

Insulinooporność dotyka coraz więcej ludzi. Zachorowania na cukrzycę w każdym roku wzrastają w bardzo szybkim tempie. Mamy dosłownie plagę. I proszę nie dawać sobie wmówić, że to choroba uwarunkowana genetycznie, bo tak nie jest.

Szczegóły tutaj: Skąd się bierze cukrzyca t. 2: LINK

Zmiana diety, zadbanie o żołądek i jelita oraz odpowiednią jakość życia z mniejszą ilością stresu pomoże poradzić sobie z chorobą. W większości przypadków można zmniejszyć dawkę leków, a później nawet odstawić, bo organizm wraca do zdrowia.

Potrzebujesz konkretnego wsparcia przy insulinooporności?

Na co dzień czujesz przemęczenie? Znudziły Ci się wszelkie posiłki? Nie radzisz sobie z dietą i nie widzisz efektów swojego działania? Jeśli tak zapraszam do rozpoczęcia walki z insulinoopornością pod moim okiem.

 

Regularne konsultacje, indywidualne plany żywieniowe i rady na każdy problem pojawiający się podczas kuracji. To są elementy pakietu PREMIUM. Wystarczy, że złożysz zamówienie, a ja odezwę się w sprawie terminu pierwszej konsultacji.

Nie czekaj! Zamów już dziś, ponieważ mam ograniczoną liczbę miejsc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.