Słodziki na diecie keto i nie tylko

Spożycie cukru w USA szacuje się na 45-90 kg na osobę na rok. U nas jest podobnie. Konsumpcja cukru i syropu glukozowo-fruktozowego prowadzi do nadwagi, otyłości, chorób autoimmunologicznych, zaburzeń trawienia, problemów z tarczycą, cukrzycy, hipercholesterolemii oraz nadciśnienia.

Cukier rafinowany to nie jest to samo, co cukier naturalny. Rafinowany oczyszczony jest z minerałów i obciąża układ odpornościowy. Podniesienie glikemii po spożyciu cukru zwiększa poziom insuliny, a ona z kolei hamuje produkcję hormonu wzrostu. Przez co komórki odpornościowe gorzej funkcjonują. Dodatkowo cukier rafinowany niszczy bakterie jelitowe odpowiadające m.in. za produkcję witamin z gr. B. Zaburzenia w mikroflorze prowadzi do przerostu Candida albicans. I taki oczyszczony cukier zubaża nasz organizm w minerały. Nie dostarcza ich i jeszcze zużywa zapasy, więc jest podwójnie szkodliwy.

Pod jakimi nazwami cukier może ukrywać się na opakowaniach żywnościowych?

Dekstroza, maltoza, sacharoza, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, laktoza, maltodekstryna, fruktoza

Cukier zubaża nasz organizm w minerały

– chrom odpowiadający za regulację poziomu glikemii
– cynk – uczestniczy w procesie syntezy insuliny
– magnez – zwiększa wrażliwość komórek na insulinę i normalizuje ciśnienie krwi
– potas – kontroluje ciśnienie krwi
– wapń – zapobiega rozwojowi cukrzycy

Jak widzimy minerały te mają znaczenie w rozwoju cukrzycy. Jedząc cukier nie tylko zwiększamy ryzyko tej choroby poprzez podnoszenie glikemii, ale również przez pozbywanie się ważnych minerałów.

Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany jest ze skrobi kukurydzianej.

Ze względu na jego właściwości jest lepszy od cukru pod kątem użyteczności w produkcji żywności. Tą cechą jest brak krystalizacji substancji. Ma mocniejszy słodki smak od zwykłego cukru i jest tańszy w produkcji. Przez co występuje praktycznie w każdym rodzaju żywności oprócz świeżych i nieprzetworzonych produktów.
Syrop ten hamuje produkcję leptyny – co oznacza, że odczuwanie sytości jest zaburzone. Wpływa na zwiększenie produkcji kwasu moczowego, co prowadzi do dny moczanowej. Nie dostarcza ŻADNEJ wartości odżywczej, a obciąża trzustkę i inne układy. Oczywiście jest NIEPOLECANY.

U osób spożywających 20 % dobowej kaloryczności pochodzącej ze syropu glukozowo-fruktozowego odnotowano objawy stłuszczenia wątroby i jej uszkodzenie na poziomie komórkowym.

Jak w takim razie zastępować cukier w diecie i czym?

Przede wszystkim warto wiedzieć, że cukier uzależnia. Mówiłam o tym w filmiku:

Najlepiej jest zupełnie go odstawić, żeby żyć zdrowiej. Są zdrowe zamienniki, ale mogą nie pomóc w walce z uzależnieniem. Co jest słodkie, dalej może nas „pobudzać”.

Jeśli jesteś na diecie keto, są słodziki, które nie będą hamowały ketozy.

Stewia – najlepszy wybór zamiennika. Nie zawiera w składzie węglowodanów, a glikozydy, które nie są trawione przez organizm. W praktyce oznacza to, że stewia nie dostarcza żadnych kcal i nie podnosi glikemii. Ma specyficzny posmak, który nie każdemu będzie pasował. Jest około 200 x słodsza od cukru. Można ją stosować do wszystkiego. Przelicznik: 1 szkl. cukru = 1/2 łyżeczki proszku ze stewią. Jest bezpieczną substancją również dla cukrzyków. Przywraca do równowagi gospodarkę węglowodanową. Może obniżać ciśnienie tętnicze i łagodzić objawy zgagi. Można stosować w formie proszku, płynu lub po prostu liści. Ma działanie prebiotyczne – wspomaga rozwój mikroflory jelitowej.

Lukrecja – naturalny słodzik. Możemy kupić korzeń i trzeć np. do herbaty. Albo stosować wyciąg w formie proszku. Lukrecji nie poleca się osobom z nadciśnieniem. Ma działanie przeciwzapalne. Jest bogata w minerały i substancje przeciwutleniające.

Erytrytol – naturalny słodzik nie dostarczający kcal. Indeks glikemiczny wynosi 0, więc jest bezpieczny w cukrzycy i insulinooporności. Inne pochodne do ksylitol (4 kcal/g) czy sorbitol (4 kcal/g). Nadmiar może zadziałać przeczyszczająco. Nie polecany przy SIBO, ponieważ wywołuje wzdęcia i nasila problem.

Inne słodziki

Jeśli nie jesteś na diecie keto ani nie chorujesz na cukrzycę to możesz zastosować cukier kokosowy lub nierafinowany cukier z trzciny cukrowej. Również zalicza się do tej grupy miód.

Ale… tak jak pisałam na początku, jeśli twoim problemem jest cukier i słodkie przekąski to należy dążyć do pozbycia się ich zupełnie. Przejściowo możesz zastępować cukier lepszymi zamiennikami, a docelowo zupełnie odstawić słodkie posiłki.

Potrzebujesz konkretnego wsparcia przy insulinooporności?

Na co dzień czujesz przemęczenie? Znudziły Ci się wszelkie posiłki? Nie radzisz sobie z dietą i nie widzisz efektów swojego działania? Jeśli tak zapraszam do rozpoczęcia walki z insulinoopornością pod moim okiem.

 

Regularne konsultacje, indywidualne plany żywieniowe i rady na każdy problem pojawiający się podczas kuracji. To są elementy pakietu PREMIUM. Wystarczy, że złożysz zamówienie, a ja odezwę się w sprawie terminu pierwszej konsultacji.

Nie czekaj! Zamów już dziś, ponieważ mam ograniczoną liczbę miejsc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.