Indeks glikemiczny – tabela produktów ze średnim indeksem glikemicznym

Tabela produktów – średni indeks glikemicznym

Czytaj więcej o indeksie glikemicznym: Indeks glikemiczny

Średni indeks glikemiczny
Warzywa mają średni indeks glikemiczny.
Produkt / potrawa Indeks glikemiczny
Orkisz 40
Melon 40
Słodki ziemniak 40
Ravioli (z mąki durum) 40
Sok z jabłek (niesłodzony) 40
Sok z marchewki (bez cukru) 40
Pasta sezamowa (tahini) 40
Bób 40
Śliwki suszone 40
Płatki owsiane 40
Mleczko kokosowe 40
Marchew (gotowana) 40
Wino jabłkowe wytrawne 40
Makaron pszenny razowy, al dente 40
Pszenica egipska (kamut) 40
Fasola czerwona (z puszki) 40
Chleb z maki pełnej na zakwasie 40
Maca ( z maki pełnoziarnistej) 40
Babka piaskowa z pełnej maki (bez cukru) 40
Pasta z orzeszków ziemnych 40
Kawa z cykorii 40
Płatki owsiane( bez cukru) 40
Mąka z quinoa 40
Naleśniki gryczane 40
Makaron z gryki 40
Spaghetti z całego ziarna, al dente 40
Mąka orkiszowa 45
Sok z mango (niesłodzony) 45
Sok z winogron (bez cukru) 45
Sok z grejpfruta (bez cukru) 45
Sok z pomarańczy (świeżo wyciskany) 45
Twardy banan (do gotowania lub smażenia) 45
Kuskus (pełne ziarno) 45
Sos z pomidorów (z cukrem) 45
Winogrona (świeże) 45
Laktoza 45
Chleb z pszenicy egipskiej (kamut) 45
Mąka z pełnego ziarna pszenicy egipskiej (kamut) 45
Tosty z chleba z mąki pełnoziarnistej 45
Groszek zielony ( z puszki) 45
Kaszka pszenna (odmiana bulgur) 45
Borówka czerwona ( brusznica) 45
Pszenica orkiszowa 45
Konfitura (bez cukru) 45
Spaghetti al dente (gotowane 5 minut) 45
Ryz Basmati 45
Zielony banan 45
Marmolada z dodatkiem cukru 50
Ananas ( z puszki) 50
Brzoskwinie ( puszkowane, w syropie) 50
Sok ananasowy (niesłodzony) 50
Ryz brązowy Basmati 50
Mango (świeże owoce) 50
Kaszka bulgur (gotowana) 50
Sushi 50
Surimi (paluszki krabowe) 50
Topinambur 50
Muesli (niesłodzone) 50
Kaki 50
Kiwi 50
Bataty (słodkie kartofle) 50
Płatki z pełnego ziarna 50
Chlebki Wasa light 50
Batony energetyczne z ziarnami (bez cukru) 50
Owoce liczi 50
Ryz niełuskany 50
Figi suszone 50
Ananas (świeży owoc) 50
Chleb na bazie quinoa (65%) prosa boliwijskiego 50
Kasza gryczana 50
Jogurt z soi 50
Chleb razowy żytni z pełnego ziarna 50
Kolczoch 50
Sok z żurawiny ( bez cukru) 50
Herbatniki (z pełnej mąki, bez cukru) 50
Konfitura z cukrem 50
Kuskus 50
Banan 50

* tabelę opracowano na podstawie danych Michela Montignac’a

 

Czytaj więcej o indeksie glikemicznym: Indeks glikemiczny

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym Tabela 3

POTRZEBUJESZ WSPARCIA DIETETYKA W CUKRZYCY LUB INSULINOOPORNOŚCI?

Specjalizuję się w tym. Wystarczy zadzwonić i się umówić na konsultację: +48 790640530

Leave a Reply

Your email address will not be published.