Trujący chleb

Alloksan – trujący składnik chleba

😨 Biała mąka, z której wypieka się ogólnodostępne pieczywo na początku procesu przetwórczego nie jest biała po skruszeniu ziarna, tylko brązowa. Usuwa się otręby i pozostawia sam środek nasiona. Tę pozostałość wybiela się chlorem, który sam w sobie już jest toksyczny dla tarczycy.

😨 Chlor reagując z białkami z mąki przekształca się w substancję o nazwie Alloksan.

😨 Substancja ta używana jest w laboratoriach jako wywołująca cukrzycę u badanych zwierząt. Alloksan niszczy komórki trzustki odpowiadające za produkcję insuliny.
Czy u człowieka też tak działa? Nie ma badań klinicznych, ale wiemy, że układ pokarmowy szczurów (zwierzęta laboratoryjne) jest identycznie zbudowany jak ludzki. Więc nie ma wątpliwości, że u nas efekt będzie podobny.

🍞 Średnie dzienne spożycie pieczywa w USA to pół bochenka dziennie. Nie trudno sobie wyobrazić, jak dużo Amerykanie dostarczają do swoich organizmów zarówno chloru jak i alloksanu. Większość z nich spożywa typowy, biały chleb z pszenicy.

💊 A czy ktoś mówi o suplementacji jodem u każdego zjadacza pieczywa? Ja nie słyszałam, a przecież wspominałam wam w postach, że chlor wypiera jod z komórek tarczycy. Bez jodu chorujemy.

😨 A cukrzyca to kolejna 'epidemia’ XXI wieku. Myślę, że jest to kolejna z przyczyn tak dużego zachorowania na te chorobę.

➡️ Nie jedz białego pieczywa i produktów otrzymanych z białej mąki pszennej. Chyba, że sam siejesz pszenicę lub masz ją z dobrego źródła bez pryskania roundup’em i wybielania chlorem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.