Tabela – produkty o wysokim indeksie glikemicznym

O indeksie glikemicznym przeczytaj tutaj: Indeks glikemiczny.

Wysoki indeks glikemiczny – tabela z produktami.

Wysoki indeks glikemiczny to wskaźnik określający jaki produkt warto zjeść.
Słodycze mają wysoki indeks glikemiczny.

 

Produkt / potrawa Indeks glikemiczny
Kukurydza 55
Syrop klonowy 55
Pizza 55
Banany dojrzale 55
Musztarda ( z dodatkiem cukru) 55
Keczup 55
Śliwa japońska 55
Bułka maślana 55
Ryż czerwony 55
Makaron tagiatelle 55
Spaghetti ( gotowane na miękko) 55
Maniok ( niesłodzone) 55
Maniok (słodki) 55
Daktyle 55
Brzoskwinie z puszki 55
Ryż dmuchany 60
Bułka biała hamburgerowa 60
Chipsy ziemniaczane 60
Napoje słodzone i gazowane typu cola 60
Croissant 60
Kasza manna z twardego ziarna 60
Ryz długoziarnisty 60
Lody śmietankowe ( z dodatkiem cukru) 60
Kasztan jadalny 60
Lazania (z pszenicy twardej) 60
Czekolada w proszku ( z cukrem) 60
Miód 60
Makaron ryżowy 60
Batoniki Mars, Snickers itp. 60
Mąka pszenna razowa 60
Majonez (kupny ) 60
Koktajl z owoców z puszki 60
Papaja ( świeże owoce) 60
Dynia 65
Ziemniaki gotowane w mundurkach 65
Pieczywo pełnoziarniste (pszenne) 65
Burak czerwony gotowany 65
Rodzynki 65
Dżem z pigwy dodatkiem cukru 65
Chlebowiec (owoce pieczone) 65
Chleb żytni ( 30% maki żytniej) 65
Muesli (słodzone cukrem lub miodem) 65
Melon 65
Bułeczki czekoladowe 65
Melasa 65
Mąka z kasztana jadalnego 65
Morele (puszkowane w syropie) 65
Bób (gotowany) 65
Cukier trzcinowy 65
Kukurydza 65
Cukier biały krystaliczny 70
Kukurydza dmuchana (pop corn) 70
Mąka kukurydziana 70
Risotto 70
Ryż zwykły 70
Tacos 70
Batonik czekoladowy (z dodatkiem cukru) 70
Kopytka 70
Kluski (noodle) 70
Syrop z melasy 70
Oczyszczone płatki zbożowe (z dodatkiem cukru) 70
Kasza kukurydziana 70
Sucharek 70
Bajgiel 70
Herbatniki 70
Banany do gotowania (gotowane) 70
Bagietka z białej maki 70
Chleb z mąki ryżowej 70
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe 70
Ziemniaki obrane gotowane w wodzie z solą 70
Piwo 70
Proso 70
Kalarepa 70
Amarantus dmuchany 70
Ravioli z białej maki pszennej 70
Maca z białej maki 70
Ryz jaśminowy 70
Brukiew 70
Arbuz 75
Lazania ( z białej mąki pszennej) 75
Pieczywo białe tostowe 75
Pączki 75
Ryz błyskawiczny 75
Wafel (z cukrem) 75
Mąka ryżowa 75
Napoje izotoniczne 75
Puree 80
Krakersy z białej mąki 80
Mączka kukurydziana 85
Mąka biala pszenna 85
Mleko ryżowe (z cukrem) 85
Ryz krotkoziarnisty (klejący sie) 85
Rzepa (gotowana) 85
Seler korzeń(gotowany) 85
Tapioka 85
Pasternak 85
Płatki kukurydziane 85
Pieczywo białe , bezglutenowe 90
Płatki ziemniaczane 90
Ziemniaki gotowane w mundurkach 90
Mąka ziemniaczna 95
Pieczone ziemniaki 95
Smażone ziemniaki, frytki 95
Maltodekstryna 95
Syrop kukurydziany 95
Syrop ryżowy 95
Skrobia modyfikowana 100
Glukoza 100
Syrop glukozowy 100
Maltoza( piwo) 115

* tabelę opracowano na podstawie danych Michela Montignac’a

 

Produkty o niskim indeksie glikemicznym (0 – 35) Tabela 1

Produkty o średnim indeksie glikemicznym (36 – 50) Tabela 2

POTRZEBUJESZ WSPARCIA DIETETYKA W CUKRZYCY LUB INSULINOOPORNOŚCI?

Specjalizuję się w tym. Wystarczy zadzwonić i się umówić na konsultację: +48 790640530

Leave a Reply

Your email address will not be published.