O indeksie glikemicznym przeczytaj tutaj: Indeks glikemiczny.
Wysoki indeks glikemiczny – tabela z produktami.

Produkt / potrawa | Indeks glikemiczny |
Kukurydza | 55 |
Syrop klonowy | 55 |
Pizza | 55 |
Banany dojrzale | 55 |
Musztarda ( z dodatkiem cukru) | 55 |
Keczup | 55 |
Śliwa japońska | 55 |
Bułka maślana | 55 |
Ryż czerwony | 55 |
Makaron tagiatelle | 55 |
Spaghetti ( gotowane na miękko) | 55 |
Maniok ( niesłodzone) | 55 |
Maniok (słodki) | 55 |
Daktyle | 55 |
Brzoskwinie z puszki | 55 |
Ryż dmuchany | 60 |
Bułka biała hamburgerowa | 60 |
Chipsy ziemniaczane | 60 |
Napoje słodzone i gazowane typu cola | 60 |
Croissant | 60 |
Kasza manna z twardego ziarna | 60 |
Ryz długoziarnisty | 60 |
Lody śmietankowe ( z dodatkiem cukru) | 60 |
Kasztan jadalny | 60 |
Lazania (z pszenicy twardej) | 60 |
Czekolada w proszku ( z cukrem) | 60 |
Miód | 60 |
Makaron ryżowy | 60 |
Batoniki Mars, Snickers itp. | 60 |
Mąka pszenna razowa | 60 |
Majonez (kupny ) | 60 |
Koktajl z owoców z puszki | 60 |
Papaja ( świeże owoce) | 60 |
Dynia | 65 |
Ziemniaki gotowane w mundurkach | 65 |
Pieczywo pełnoziarniste (pszenne) | 65 |
Burak czerwony gotowany | 65 |
Rodzynki | 65 |
Dżem z pigwy dodatkiem cukru | 65 |
Chlebowiec (owoce pieczone) | 65 |
Chleb żytni ( 30% maki żytniej) | 65 |
Muesli (słodzone cukrem lub miodem) | 65 |
Melon | 65 |
Bułeczki czekoladowe | 65 |
Melasa | 65 |
Mąka z kasztana jadalnego | 65 |
Morele (puszkowane w syropie) | 65 |
Bób (gotowany) | 65 |
Cukier trzcinowy | 65 |
Kukurydza | 65 |
Cukier biały krystaliczny | 70 |
Kukurydza dmuchana (pop corn) | 70 |
Mąka kukurydziana | 70 |
Risotto | 70 |
Ryż zwykły | 70 |
Tacos | 70 |
Batonik czekoladowy (z dodatkiem cukru) | 70 |
Kopytka | 70 |
Kluski (noodle) | 70 |
Syrop z melasy | 70 |
Oczyszczone płatki zbożowe (z dodatkiem cukru) | 70 |
Kasza kukurydziana | 70 |
Sucharek | 70 |
Bajgiel | 70 |
Herbatniki | 70 |
Banany do gotowania (gotowane) | 70 |
Bagietka z białej maki | 70 |
Chleb z mąki ryżowej | 70 |
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe | 70 |
Ziemniaki obrane gotowane w wodzie z solą | 70 |
Piwo | 70 |
Proso | 70 |
Kalarepa | 70 |
Amarantus dmuchany | 70 |
Ravioli z białej maki pszennej | 70 |
Maca z białej maki | 70 |
Ryz jaśminowy | 70 |
Brukiew | 70 |
Arbuz | 75 |
Lazania ( z białej mąki pszennej) | 75 |
Pieczywo białe tostowe | 75 |
Pączki | 75 |
Ryz błyskawiczny | 75 |
Wafel (z cukrem) | 75 |
Mąka ryżowa | 75 |
Napoje izotoniczne | 75 |
Puree | 80 |
Krakersy z białej mąki | 80 |
Mączka kukurydziana | 85 |
Mąka biala pszenna | 85 |
Mleko ryżowe (z cukrem) | 85 |
Ryz krotkoziarnisty (klejący sie) | 85 |
Rzepa (gotowana) | 85 |
Seler korzeń(gotowany) | 85 |
Tapioka | 85 |
Pasternak | 85 |
Płatki kukurydziane | 85 |
Pieczywo białe , bezglutenowe | 90 |
Płatki ziemniaczane | 90 |
Ziemniaki gotowane w mundurkach | 90 |
Mąka ziemniaczna | 95 |
Pieczone ziemniaki | 95 |
Smażone ziemniaki, frytki | 95 |
Maltodekstryna | 95 |
Syrop kukurydziany | 95 |
Syrop ryżowy | 95 |
Skrobia modyfikowana | 100 |
Glukoza | 100 |
Syrop glukozowy | 100 |
Maltoza( piwo) | 115 |
* tabelę opracowano na podstawie danych Michela Montignac’a
Produkty o niskim indeksie glikemicznym (0 – 35) Tabela 1
Produkty o średnim indeksie glikemicznym (36 – 50) Tabela 2
Leave a Reply