Zdrowe zakupy – co zrobić, aby kupować produkty lepszej jakości. Jak wybierać takie produkty? Skąd można się dowiedzieć, który składnik danego produktu jest w porządku, a który najlepiej omijać? Przygotowałam taki mini poradnik z najważniejszymi zasadami, którymi powinieneś się kierować właśnie podczas codziennych zakupów.
1. Kupuj produkty „luzem”
Będą to oczywiście produkty na wagę, czyli świeże warzywa, owoce, orzechy, owoce suszone itp. Nie będą zawierały w ogóle dodatków – więc problem z czytaniem etykiet nie występuje 🙂 Fakt często orzechy są prażone lub solone, słodzone – wybieraj wtedy te „surowe”. Owoce suszone – mogą zawierać dodatek dwutlenku siarki – warto zapoznać się z informacją skąd pochodzą i jaki jest producent. Wtedy jako klient będziesz wiedział, czy warto dany produkt kupić.
2. Unikaj zakupów w dużych sieciach handlowych
Żywność lokalna i ekologiczna jest bardziej wartościowa. A taka głównie występuje na targowiskach. W sieciach handlowych najczęściej są to importowane warzywa i owoce. Jeśli chcesz dowiedzieć się, które z nich w Europie mają najwyższą zawartość pestycydów, a które najniższą – zapoznaj się z „brudną 12 i czystą 15” na stronie USDA: https://www.ewg.org/foodnews/
Badania wskazują, że ekowarzywa i owoce mają wyższy procent suchej masy, więcej przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. A efektem jest po prostu lepszy aromat, smak i zdrowotny wpływ na organizm. Pozyskuj żywność bezpośrednio od sprawdzonego rolnika.
W Krakowie funkcjonują: Targ Pietruszkowy i Paczka Pietruszkowa (możesz zamawiać żywność lokalną online: www.paczkapietruszkowa.pl)
3. Czytaj etykiety
Wiem, wiem – brzmi jak slogan. Ale jest to naprawdę ważne, jeśli chcesz dobrze zadbać o swoje zdrowie. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest unikanie produktów z etykietami i kupowanie świeżych, nieprzetworzonych rzeczy. Ale nie wszystko da się tak kupować.
Pomocą na pewno będą obecnie dostępne aplikacje na smartfony, które skanują kod kreskowy produktu i pokazują, które składniki są podejrzane, a które w porządku. Tutaj możesz pobrać jedną z nich: E-food scanner https://bit.ly/2HUu4ZE
- unikaj produktów z cukrem na początku składu
- unikaj produktów zawierających 10 i więcej składników
- unikaj produktów z benzoesanem sodu i sorbinianem potasu – konserwantów; aspartamem, acelfufamem K – sztuczne substancje słodzące.
Substancji dodatkowych jest cała masa – tutaj możesz pobrać przewodnik zawierający informacje o bezpiecznych i tych „złych” dodatkach: http://ulicaekologiczna.pl/kuchnia/barwniki-i-konserwanty-czy-powinnismy-bac-sie-jedzenia-cz-1
Potrzebujesz dopasować jadłospis do swoich potrzeb?
Na co dzień czujesz przemęczenie? Znudziły Ci się wszelkie posiłki? Nie lubisz gotować i nie mas na to czasu? Jeśli tak, to zapraszam do uczestnictwa w kursie: Twój zdrowy jadłospis.
Otrzymasz DUŻĄ dawkę wiedzy jak dopasować do siebie menu, aby lepiej się czuć, oszczędzić czas na gotowaniu oraz oczywiście jak wszystko ze sobą łączyć, aby było zdrowo i kolorowo.
Leave a Reply